Volby do Evropského parlamentu se budou konat v červnu

Zanedlouho přistoupíme opět k volebním urnám a budeme volit své zástupce do Evropského parlamentu. Českou republiku bude zastupovat 21 poslanců.

Volby se v České republice uskuteční v pátek 7. června 2024 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 8. června od 8 hodin do 14 hodin.
➡️ Kdo může volit? 
Voličem je státní občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let. Překážkami ve výkonu volebního práva jsou zákonem stanovená omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům. 

Právo volit ve volbách do Evropského parlamentu ve volebních místnostech v Praze - Radotíně mají i občané jiného členského státu Evropské unie, kteří jsou trvalým či přechodným pobytem v Praze-Radotíně a alespoň druhý den voleb dosáhnou 18 let.

Občan jiného členského státu, který má právo volit a není veden v dodatku stálého seznamu voličů, projeví svou vůli hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu na území České republiky tím, že podá u obecního úřadu, v jehož správním obvodu je přihlášen k trvalému pobytu nebo k přechodnému pobytu na území České republiky, nejpozději 40 dnů přede dnem voleb žádost o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.

Občan jiného členského státu, který je veden v dodatku stálého seznamu voličů, projeví svou vůli hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu na území České republiky tím, že nejpozději 40 dnů přede dnem voleb podá u obecního úřadu, u kterého je v dodatku stálého seznamu veden, žádost o přenesení svých údajů z dodatku stálého seznamu do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. 

Obecní úřad žadatele o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu nejpozději 15 dnů přede dnem voleb informuje o tom, jak byla jeho žádost vyřízena. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

Voličský průkaz vydává obecní úřad voliči, který je u tohoto obecního úřadu zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu a nebude moci anebo nehodlá volit ve volebním okrsku, pro který je tento seznam veden nebo zastupitelský úřad voliči, který je státním občanem České republiky, má bydliště v jeho územním obvodu a je zapsán ve zvláštním seznamu voličů vedeném tímto zastupitelským úřadem.

Volič může požádat o vydání voličského průkazu ode dne vyhlášení voleb, a to osobně do okamžiku uzavření seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu nebo uzavření zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo podáním doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb obecnímu úřadu nebo zastupitelskému úřadu; toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky; o osobně učiněné žádosti se sepíše úřední záznam.

Obecní úřad nebo zastupitelský úřad bude vydávat voličské průkazy od 23. května 2024 osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle. Obecní úřad nebo zastupitelský úřad voličský průkaz nevydá, obdrží-li od Ministerstva vnitra sdělení, že volič požádal o zápis do seznamu voličů v jiném členském státě. 

Voličský průkaz opravňuje voliče ve dnech voleb do Evropského parlamentu k hlasování v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou voliči hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky. Občané České republiky žijící v zahraničí mohou na zastupitelském úřadě, u kterého jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, požádat o voličský průkaz a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území České republiky.

Hlasovací lístky obdrží voliči do svých schránek nejpozději 3 dny před volbami. Pokud je ve svých schránkách mít nebudou, mohou si je vyzvednout na ÚMČ Praha 16 u Odboru občansko správního nebo je obdrží ve dny voleb přímo ve volební místnosti.

➡️ Jak se volí?
Volič po vstupu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost, buď platným občanským průkazem, nebo cestovním dokladem. Doporučujeme tedy předem zkontrolovat si platnost potřebných dokladů. Pokud bude občanský průkaz neplatný, lze se prokázat cestovním dokladem. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství České republiky potřebným dokladem, nebude mu hlasování umožněno. Při těchto volbách se nebude možné prokazovat elektronickým občanským průkazem. 

Po prokázání totožnosti volič obdrží úřední obálku, se kterou se odebere za zástěnu, do místa určeného pro úpravu hlasovacích lístků, kde do ní vloží upravený hlasovací lístek. Následně tuto obálku vhodí do volební urny.

Úpravu hlasovacího lístku může volič provést přímo v prostoru k tomu vymezeném, za zástěnou nebo si je může přinést upravené již z domova a za zástěnou je již pouze vloží do úřední obálky.

Na vybraném hlasovacím lístku může volič nanejvýš dvěma kandidátům udělit preferenční hlas. To činí tak, že zakroužkuje jejich pořadové číslo. Pokud volič zakroužkuje více než dva kandidáty, nebude se přihlížet k žádnému přednostnímu hlasu.

V prostoru za zástěnou – určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo s voličem přítomen ani člen okrskové volební komise. Pouze s voličem, který sám nemůže upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu nebo nemůže číst či psát, může být přítomen jiný volič, který mu pomůže lístek upravit a vložit do obálky.

Volič rovněž může za závažných – zdravotních důvodů požádat, aby své volební právo mohl uskutečnit mimo volební místnost – doma. Požádat může před volbami na Úřadě městské části Praha 16, u Odboru občansko správního a ve dnech voleb přímo u okrskové volební komise. Na takovouto žádost vyšle okrsková volební komise své dva členy s přenosnou schránkou přímo do místa bydliště voliče. 

Termín voleb do Evropského parlamentu byl stanoven na 7. a 8. června 2024 a byl vyhlášen uveřejněním rozhodnutí prezidenta republiky č. 38/2024 Sb. o vyhlášení voleb ve Sbírce zákonů dne 27.2.2024. Od tohoto dne je možné podávat žádosti o voličské průkazy. 

Konec lhůty pro doručení žádosti o vydání voličského průkazu poštou nebo datovou schránkou u občana ČR je 31.5.2024.

Konec lhůty pro osobní podání žádosti o vydání voličského průkazu u občana ČR je středa 5.6.2024 v 16 hodin.

O voličský průkaz si může občan také požádat na Zastupitelském úřadu, pokud je zde zapsán ve zvláštním seznamu vedeném tímto úřadem.

Počátek lhůty pro předávání voličských průkazů je 23.5.2024. Od tohoto data si mohou občané osobně voličský průkaz vyzvednout na Oddělení evidence obyvatel a osobních dokladů na adrese POZOR ZMĚNA: nám. Osvoboditelů 44/15, 153 00 Praha-Radotín. Tento den je také prvním dnem, kdy může začít podle zákona úřad rozesílat voličské průkazy poštou.

Konec lhůty pro občany jiného členského státu EU, kteří mají trvalý nebo přechodný pobyt v Radotíně a chtějí hlasovat, jak pro podání žádosti o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu nebo o přenesení údajů z dodatku stálého seznamu voličů do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu byla neděle 28.4.2024. 

  • Ve volebním okrsku č. 16001 je volební místnost: hala u jídelny Domu s pečovatelskou službou Praha – Radotín, K Cementárně 1522/1c, Praha-Radotín (bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti Edenu na adrese: Častonická, Hadravská, Jarkovská, K Cementárně, Kejnická, Ledvická, Na Cikánce, Pod Klapicí, Pod Velkým hájem, Prvomájová – č. or. lichá čísla 1-9 (stará zástavba), Safírová, Slavičí, Slinková, Strážovská – č. or. 3-17 a 2-6, U Drážky, U Učiliště, V Edenu, V Sudech, Vápenná, Vinohrady.

  • POZOR ZMĚNA Ve volebním okrsku č. 16002 je volební místnost: Základní škola Radotín, historická budova nám. Sv. Petra a Pavla 102/4, Praha-Radotín (není bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti Viniček na adrese: Dehtínská, Javořická, Jelenovská, Karlická, Kolová, Lošetická, Na Krupičárně, Na Viničkách, Na Výšince, nám. Osvoboditelů - stará zástavba u parku, Nýrská, Otínská, Příbramská, Staňkovka, U Starého stadiónu, U Viniček, Vojetická, Zderazská, Zdická.

  • Ve volebním okrsku č. 16003 je volební místnost: klubovna Sportovní haly Radotín, U Starého stadiónu 1585/9, Praha-Radotín (bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti starého Sídliště na adrese: Sídliště, Týřovická.

  • Ve volebním okrsku č. 16004 je volební místnost: Základní škola Radotín, přístavba u budovy jídelny Loučanská 1112/3, Praha-Radotín (bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti od Horymírova náměstí po Rymáň na adrese: Horymírovo náměstí, Václava Balého, Felberova, Ježdíkova, K Berounce, K Lázním, K Přívozu č. or. 2, 4, Ke Zděři, Loučanská, Macháčkova, Na Rymáni, nám. Sv. Petra a Pavla, Stadionová, Zítkova.

  • Ve volebním okrsku č. 16005 je volební místnost: Základní škola Radotín, historická budova nám. Sv. Petra a Pavla 102/4 , Praha-Radotín (není bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti Benátek na adrese: Josefa Kočího, K Přívozu č. or. 3, 7, Kraslická, Matějovského, Na Benátkách, Nýřanská, Šárovo kolo, Tachovská, U Jankovky, V Parníku, Věštínská, Vrážská, Výpadová, Zbynická.

  • Ve volebním okrsku č. 16006 je volební místnost: Restaurace Pivní sanatorium, Štěrková 549/15, Praha-Radotín (nemá bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti Lahovské na adrese: Chatová, Jarmily Novotné, K Višňovce, Kalabisova, Minerální, Otěšínská, Plánická, Pod Lahovskou, Radkovská, Sobětická, Solná, Strážovská - mezi č. or. 63-123 a 58-78 včetně č. p. 2141, Strunkovská, Topasová, U Sanatoria - č. or. 11-45 a 26-52, Vyhlídka, Živcová.

  • Ve volebním okrsku č. 16007 je volební místnost: Sokolovna TJ Sokol Radotín, Vykoukových 622/2, Praha-Radotín (nemá bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti Benátek na adrese: Achátová, Ametystová, Býšovská, Čedičová, Grafitová, Jaspisová, Na Betonce - mezi č. or. 7-17, mezi č. or. 2-24 včetně ev. č. 2098 (stará zástavba), Na Říháku, Prvomájová - mezi č. or. 18-36, mezi č. or. 11-47, Strážovská - mezi č. or. 8-56 a mezi č. or. 19-61, Štěrková, U Sanatoria mezi č. or. 1-9 a mezi č. or. 6-22, U Vápenky, Vindyšova, Vykoukových.

  • Ve volebním okrsku č. 16008 je volební místnost: Prostory nového Kulturně-komunitního centra Koruna, náměstí Osvoboditelů 1740/17, Praha-Radotín (bezbariérový přístup):
    Pro voliče bydlící v oblasti nového sídliště na adrese: Na Betonce (nová zástavba), Prvomájová - č. or. sudá 2-16 (nová zástavba), náměstí Osvoboditelů nová zástavba.
➡️ Aplikace pro navigaci voličů do volebních místností 
Pro snadnou orientaci a navigaci do volebních místností můžete využít aplikaci, kterou vyvinul IPR Praha: kudykvolbam.iprpraha.cz. Stačí jen zadat vaši adresu a obratem zjistíte, kde je vaše volební místnost a jak se tam dostanete.

  • Do 17.5.2024: Úřad městské části Praha 16, nám. Osvoboditelů 21/2a Praha-Radotín 
  • Od 20.5.2024: Úřad městské části Praha 16, nám. Osvoboditelů 44/15, Praha-Radotín

  • Bc. Václav Dbalý, tel: 234 128 240, e-mail: vaclav.dbaly@praha16.eu
  • Jaroslava Bednářová, DiS., tel: 234 128 242, e-mail: jaroslava.bednarova@praha16.eu 
Další informace  jsme zveřejnili v této oblasti věnované volbám:

Zveřejněno: 03.05.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 86 x
Vytisknout